2015. augusztus 14., péntek

A megálló - eredményhirdetés és értékelés


Itt a várva várt hideg zuhany:) Kedves Pályázó, klikkelj csak nyugodtan!:)

Érdekes volt olvasni a megannyi történetet, amit küldtetek. Nem meglepő módon, az írások között megint az érzelmek, az élettel való párhuzam vitte a prímet. Nagyon sok sztoriban olvashattunk emberi vagy nem emberi sorsokról, életekről, érzésekről, a mindennapok nyűgeiről és bajairól. A zsűri ezt vette kiindulási alapnak, amikor értékelte a műveket. Nem volt könnyű, ezt bizton állíthatom. Talán ennyire kiforrott pályázókkal nem is találkoztunk az eddigiek során.
Legtöbben arra törekedtek, hogy mindenáron valamilyen buszmegállóban lévő cselekvést mutassanak be. Mindenáron azt a képzetet keltve, hogy aki/akik ott áll(nak), várnak, azok mindenképpen tesznek valamit. Nem igazán akadt olyan alkotás, ahol csak pusztán vártak volna. Gondolatoktól, cselekvéstől mentesen várakoznak. Nem merengenek a környezeten, a másik várakozón, nem a problémáikkal, valós vagy vélt sérelmeikkel foglalkoznak, pusztán csak várnak a megállóban. Egy cselekményt mindig könnyebb megírni, mint a semmittevést. Ahogyan egy rövid történetet is könnyebb, aminek van kezdete és vége, mint egy pillanatképet.
A történetek megírásának módja szinte minden esetben megüti a megjelenési mércét. Innen már csak az döntötte el, hogy ki hol végez a rangsorban, hogy az átlagtól mennyire tudott eltérni úgy, hogy a tematikához hű maradjon, mégis megmozgassa az olvasó képzeletét. Ne csak képekben, ne csak érzésekben és hangulatban, hanem minden tekintetben, amikor már az agy nem tudja előre kikövetkeztetni az élményeket, és így az olvasás öröme egy magasabb fokon fejeződik be.
Szeretném hangsúlyozni, hogy az elért helyezések nem azt mutatják, hogy ki hogyan tud írni, jobb-e a többinél vagy sem, hanem azt, hogy a feladatott mennyire tudta jól megoldani. Mennyire volt ötletes, kreatív, amivel az úgynevezett "sablonokból" ki mert lépni, a nézőpontot egy másik pozícióban rögzíteni.
Az eredményeket két zsáner között osztottuk meg végül, mivel elsődlegesen a fantasztikumot súroló, vagy oda teljesen átlépő szerzők uralták az első négy helyet. Ezért két eredménytáblánk van.:)
De ez még mind kevés lenne, mivel az azonos pontszámok miatt több dobogón is osztoznak a szerzők.:)
És nem győzöm hangsúlyozni, hogy nagy örömünkre szolgált a sok és változatos történet, és hogy a zsánerek végre színesebbek lettek.




1. Marc O Weaks: ​A megnemálló
​​2. ​Köles Hajnalka: Szálljunk fel a buszra!
2. ​Sipos Zsuzsanna: ​Találkoztunk már
3. ​Andi Sweet: ​Harminc
3. ​S. M. Kinda: ​B-re várva

Fantasy/Sci-fi kategória

​1. ​Marc O Weaks​:​ A pilitelorok bánata
​2. ​Tris McAdams​:​ Kiskedvencek
​3. ​Ferenczi Szilvia​:​ Alámerülés


​​Gratulálunk minden pályázónak, hogy ilyen jó történeteket küldött a pályázatra!​

Farkas Viktória és Vass Attila
~ Írnom kell! ~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése