2015. augusztus 14., péntek

Miért? - pályázat

A Miért? pályázat eredménye

Írj egy olyan történetet, amely minimum 2000 szó terjedelmű, de nem lehet hosszabb 5000 szónál, és központi eleme az alábbi:
Van egy személy vagy valami, aki/ami mindig ezt kérdezi a kapott válaszra/válaszokra: "Miért?"
A válaszadók lehetnek többen, viszont a kérdező csak egy lehet, és a beszéde sem állhat többől mint a "Miért?" kérdésből. A téma kötetlen. Viszont a kérdésre adott válasznak mindig racionálisnak, ok-okozati, vagy logikai kapcsolatban kell lennie az előző válaszokkal. Zsáneri megkötés nincs.
A párbeszédek során a "Miért?" kérdésnek minimum hússzor el kell hangoznia önálló formában.
példa:
kép: Chase Stone - Grandma
helyes
- "beszéd"
- Miért?
- "válasz"
"Leíró rész"
- Miért?
helytelen:
- "beszéd"
- Miért? Miért? Miért?
​Vagyis nem helytelen, viszont egy bekezdésben lévő több "Miért?" csak egynek számít.​


Téma: Az adott instrukciók alapján megírni a történetet
Nevezési díj: nincs.
Stílusbeli megkötés: nincs
Terjedelem: minimum 2 000, maximum 5 000 szó. (kb. 2 - 6 A/4-es oldal, 12-es Times New Roman betűtípussal. Kérjük, hogy a szavak mennyisége a megadott értékek között legyenek! A túl rövid, vagy túl hosszú novellák nem vesznek részt a pályázaton.) Formátum: *.doc, *.docx, *.pdf, *.rtf, *.odt.
A zsűri és a mi munkánkat is megkönnyítitek, ha a dokumentum formázását az alábbiak szerint állítjátok be és úgy külditek el nekünk. (Formázás, ha már írnom kell)

Beküldési cím: irnomkell@gmail.com.
Határidő: 2015. december 11. Péntek éjfél
.
Azok, akik eddig pályázóként indultak, kipróbálhatják magukat zsűriként. Jelentkezni ugyanazon az e-mail címen lehet.

Az olyan alkotásokat, amelyek nem igazodnak a pályázat témájához, a zsűri, külön kérésre értékeli, de a pályázatból automatikusan kizárásra kerülnek. Amennyiben a zsűritől megfelelő értékelést kap, akkor az ~Írnom kell~ blog az oldalon megjelentetheti.

Minden stílusból várjuk a novellákat, indokolt esetben több stílusban is hirdetünk nyerteseket. (sci-fi, horror, thriller, fantasy, krimi, stb)
Pályázni csak olyan novellával lehet, ami még nem jelent meg nyomtatásban, sem e-book-ban és nem indult más pályázaton. (Saját blogon való megjelenés nem akadály.)

Első sorban amatőr írók műveit várjuk, de nem zárjuk ki azokat sem, akiknek már jelentek meg írásai nyomtatásban.
A tisztességes verseny érdekében kérjük, hogy akik már kiadott művekkel büszkélkednek, azok jelezzék ezt. Megfelelő létszám esetén külön kategóriát képeznek, és innen is nyertest választunk.

Egy pályázó maximum két művel pályázhat.
Az e-mail-ben kérjük megadni :
– a szerző polgári nevét,
– ha van, akkor az írói nevét is

A dokumentum címében kérjük feltüntetni az:
- író nevét (vagy álnevét)
- mű címét
pl.: Kiss-Emőke-Mű-címe.doc


Az ~Írnom kell~ blog visszajelzést küld a pályázatra leadott alkotás beérkezését követő néhány napon belül, hogy az megfelelt vagy sem a pályázat feltételeinek, így lehetőséget biztosítva, hogy még időben megfelelő alkotás kerüljön beküldésre. Ezért soha ne az utolsó pillanatban küldje be, hanem legalább két nappal a határidő lejárta előtt.

A legjobb pályaművekből e-könyvet készítünk.

Most jön az apró betűs rész :-)
A pályázók novellájuk beküldésével hozzájárulnak, hogy azokat akár a blogon, akár e-book-ban megjelentessük, ezért semmiféle juttatásra, honoráriumra nem tarthatnak igényt. Az ~Írnom kell~ blog non-profit kezdeményezés, bármilyen, általa eszközölt megjelentetésből anyagi haszna nem származik

Várjuk a novellákat, sok sikert és jó szórakozást!

Farkas Viktória & Vass Attila

~ Írnom kell! ~​

66 megjegyzés:

  1. Pár vicces tipp a kivitelezésre:
    "Ott állt velem szemben, a válaszomra várt. Nem tudtam, mit mondhatnék. Az elmúlt évek semmivé foszlottak, minden erőm elszállt, az a csöpp maradék, ami még maradt, csak egy kérdésre volt elég:
    - Miért?
    És ő válaszolt. Bár ne tette volna. Az életem még jobban szétzilálódott
    - Az a helyzet, hogy már régóta érlelődött bennem az elhatározás, hogy megírom ezt a sztorit a pályázatotokra.
    Egyáltalán nem lett jobb a helyzet. Örülnöm kellett volna, ódákat zengeni róla, mégiscsak ennyit tudtam kinyögni:
    - Miért?
    ..." - Vass Attila

    "- Mi ért?
    Jó anyám mindig ilyen kérdésekkel fogadott, akárhogyan is léptem be hozzá a lakótelepi nyikorgó bejárati ajtón.
    - Semmi. Csak jöttem, hogy lássalak. Meg hoztam kakaós-csigát is.
    - Miért?
    - Mert tudom, hogy szereted, és mert nagyon szép, friss volt.
    Leültünk az ebédlőjében, ő maga elé tett egy tálcát, és falatozni kezdett. Én meg elővettem a gyerekkoromat idéző kártyapaklit, és nekiálltam passziánszozni.. tudtam, hogy hamarosan kedvet kap ő is, és megint úgy játszunk majd, ahogy régen.
    Raktam egymásra a lapokat, egyiket a másik után. Ő nézte, eszegetett. Azt hittem, nem is figyel igazán. Aztán egyszer csak belenyúlt, és közbeszúrt egy lapot. Én elmosolyodtam, és raktam tovább a kártyákat.
    - Mi? Ért? - kérdezte meglepetten.
    - Hát persze. Passzol az oda - mosolyodtam el. - Azt, hogy te raktad le, majd nem könyveljük el sehová sem. Végül is egymás közt vagyunk." - Marc O Weaks





    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Jő ötletek az elindulásomhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sarolta!

      Ennek nagyon örülünk.

      Üdvözlettel:
      Attila

      Törlés
  3. Én a saját esetemet szeretném leírni. Egy kicsit nem értem a pályázati kiírást, mert arra gondoltam, hogy úgy kell megírni a történetemet, hogy minden ,,miért-re" nekem azonnal meg kell adnom a választ? Mert akkor csak kérdésekből és válaszokból állna az egész mondanivalóm, ami szerintem unalmas egy olvasó számára. Üdvözlettel:Teréz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Teréz!

      Pedig a a leírásban és a példában is feltüntettük, hogy a leíró részeknek helye van benne. Hogy minden eshetőséget nem írtunk le, az azért van, mert szeretnénk ha a szerzők járatnák a fejüket a kivitelezésen. Ha mi mondjuk meg, hogyan lehet kivitelezni, vagy milyen módjai vannak, sajnos azzal nem segítjük jobbá válásukat. A blog célja pedig elsődlegesen ez, hogy az amatőr/kezdő írók jobbá váljanak, és ezáltal eredményesebbé.

      Üdvözlettel:
      Attila

      Törlés
    2. Szia!
      Véletlenül sem szólok bele. :) Csak gondoltam megemlítem, hogy csak dialógusból is lehet ügyes dolgokat alkotni. Van egy egész kedvelt sorozatom, amiben sem leírás, se semmi, csak "duma". :)

      Törlés
    3. Kedves László!

      Pontosan. :) Több szem többet lát. :) Ahány szerző, annyiféle megvalósítás.

      Üdvözlettel:
      Vass Attila

      Törlés
  4. Kedves Pályázat Kiírók!
    2000-5000 szó vagy karakter (szóköz nélkül)? Melyik pontosan, mert - és nem kötözködésből - egy oldal körülbelül 267 szó és 1900/2000 karakter.
    Köszönettel:
    Sz. Réka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Réka!

      A terjedelem szóban értendő, nem karakterben. Pontosan azért térünk át a szóbani terjedelemre, mert a szavak számát nem határozzák meg a szóközök, mint a karakterekét.
      Egy A/4-es oldal átlagosan 300-500 szót tartalmaz a leíró részek és a párbeszédek hosszúságától függően, ami 4-6 oldalt jelent ebben az esetben.
      Remélem sikerült segíteni :)

      Üdvözlettel:
      Attila

      Törlés
    2. Kedves Attila!

      Így már értem! Köszönöm! :)

      Üdvözlettel:
      Sz. Réka

      Törlés
  5. Sziasztok!

    Ha jól számolom, pont egy hónapra vagyunk a zárástól. Gondolom a vége felé meg fog emelkedni a beérkezések száma, ahogy ez lenni szokott. Szabad addig nyilvánosan érdeklődni az eddigi pályázatok mennyiségéről? :)
    Egy kis helyzetjelentés mindig jól jön. ^.^
    Üdv.: Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mai napon elértük a 29-et, amelyek megfelelnek a kiírt feltételeknek :)

      Törlés
    2. Helyzetjelentés: Meghaladtuk a 40-et :) És hol van még a határidő!

      Törlés
    3. Juhú! :D
      Akkor jó erős lesz a mezőny :)
      Kitartó és örömteli munkát kívánok a zsűrizéshez mindenkinek!

      Törlés
  6. Kedves Péter!

    Persze, nem titok. *͜ * Eddig 20 történet érkezett 19 szerzőtől. Ez az a mennyiség, amelyek megfeleltek a pályázat kiírásainak. Egynél várjuk, hogy a szerző javítja-e a kiírásoknak megfelelően, és egy volt, amelyik egyáltalán nem kerül be a zsűrizhető írások közé.

    Üdv:
    Attila

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    A pályázat lejárta után kb. mikor tudjuk meg a végeredményt? És lesz valamiféle toplista, vagy csak a nyertesek neveit közlitek le?

    Köszi!
    Üdv: Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Laci!

      A végeredmény közzététele függ a beérkezett pályaművek számától és terjedelmétől. Mivel majd egy hónap még van a pályázat lezárultáig, nem tudom most megmondani, mikor tudunk eredményt közölni.
      Eddigi gyakorlatunkhoz hasonlóan, a három legtöbb pontot elért szerző alkotását emeljük ki. A toplistát nem szeretjük, mivel nem ad valós képet a szerző írásáról. Arra pedig nincs kapacitásunk, hogy minden írást véleményezzünk, kiemelve annak erősségeit és gyengéit. Főleg, hogy a zsűri tagjai maguk is amatőr írók, így kizárólag az értékelő lapon lévő szempontok alapján tudnak pontozni.

      Üdv:
      Attila

      Törlés
  8. Sziasztok!

    A zsűri mennyire érzékeny lelkületű, ha művészi értékkel bár, de mégiscsak el-elcsattan pár nem túl durva káromkodás? Nekem a helyszín és élethelyzet miatt lehet, hogy színezésképp szükséges volna.

    Előre is köszönöm és szép napot Nektek!

    Üdv: egy másik Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Laci!

      Ha helye van a történetben, semmi gond. (Ilyenkor szoktuk példának felhozni China Miéville, vagy Charles Bukowski műveit :D )

      Üdvözlettel:
      Vass Attila

      Törlés
    2. Kedves kérdező László,

      Ugyan nem az én reszortom válaszolni, de mivel nekem is volt hasonló fennakadásom korábban, ezért gondoltam megosztom veled azt, amit én szűrtem le a néhány évvel ez előtti esetből. Általában akkor nem szeretik a káromkodást az irodalomban, amennyiben az a stílusból fakadóan túl "nyomdafestéket nem tűrő". Ezt hívják "nem indokolt káromkodás"-nak.
      Azonban, amikor azt egy, az írásodban megjelenő karakter, az ő jelleméből/helyzetéből, vagy indokolt célzással teszi, akkor általában nem ütközik különösebb akadályba. Ha nem CSAK erről szól a mű, akkor biztos lehetsz benne, hogy szinte sehol nem fog problémát jelenteni. (Persze sok esetben, pl.: gyermekirodalomban semmilyen formában nem elfogadott, de az már egy más téma)

      Továbbá még arra érdemes odafigyelni, hogy megmaradjon az írásod pozitív töltése, lehetőleg minden esetben. Tehát, ha az írásból érződik, hogy nem a káromkodás a célja, és adott esetben ellenreakciót, vagy netán közönyösséget vált ki akár a narrációból, akár mondjuk a pozitív karakterekből, akkor még hasznos és tanulságos is lehet. Minden szó használható, ami a szótárban benne van, hiszen azért vannak a szótárban, mert léteznek. Ha valaki tudja, hogy hol a helyük egy szövegben, akkor azok akár még értéket is képviselhetnek! ;)

      Persze ahogy mondtam, nem én vagyok a szakavatott a kérdésed megválaszolásában, majd Attila is biztos ír neked rá valamit, de a jövőben ennek talán hasznát veszed majd.

      Üdvözlettel. Peter F. Wolf

      Törlés
    3. Na, a hosszú fogalmazásommal még le is csúsztam :D
      Jellemző :)

      Törlés
    4. Kedves Attila, Kedves Péter!

      Nagyon köszönöm, eléggé egyező a gondolkozásmódunk. Olyannyira, hogy már nálatok is van a pályázatom. :)

      További szép napot kívánok.

      Törlés
  9. Hello, sziasztok!
    A formázási beállításokat elkészítettem, ahogy írva vagyon az erről szóló lapon. Azonban a sorkizártra tételt követően nálam nagyon széthúzódik a szöveg. A párbeszédek legfőképpen. Nem olyan lesz, mint ahogy ott van a mintában. A 2013-as word-öt használom. Mi a megoldás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      A legegyszerűbb pedig, ha az egész dokumentumot kimásolod Notepad-be, onnan pedig egy minden formázás nélküli dokumentumba, majd ezt követően állítod be a formázást.
      De ha így sem megy, ne zavarjon, az értékelést nem befolyásolja negatívan. (Ez nem az a pályázat :) A formázás igazából megkönnyíti a zsűri gyors és pontos értékelését. Pl.: Nem kell adott bekezdést kétszer elolvasni, mert nem egyértelmű, hol végződik, és ehhez hasonlóak.)

      Üdvözlettel:
      Vass Attila

      Törlés
    2. Köszönöm, így valóban sikerült. :-)

      Törlés
  10. Eljött hát az idő!
    Szabad érdeklődni a végső mennyiségek felől? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a kérdésedre választ találsz :)
      ->http://irnom-kell.blogspot.com/2015/12/miert-palyazati-hirharsona.html

      Törlés
  11. Kedves Attila!
    A mottó tetszik, úgyhogy írnom kell rá választ: "Őrülten tehetséges vagyok, és azt alázattal beismerem, így aztán a gyakorlást már meghagyom a többieknek, hogy lehessen nekik is valami esélyük."
    Üdvözlettel, Győrvári József, "csak szerényen" jeligére.

    VálaszTörlés
  12. Kedves József!

    Ennek nagyon örülünk. :) És most többet nem mondhatok, mivel jelenleg csak az egyik zsűri eredményét ismerem. :)

    Üdvözlettel:
    Vass Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      Nem állt szándékomban titkos infókat kicsikarni, egyszerűen csak eszembe jutott az a lükeség és leírtam. Különben is, már tudom az e-PUB-os esetből, hogy nem írok jól.

      (Köszönöm, hogy mindig válaszólsz. Állati jól esik!)

      Üdvözlettel, Győrvári József.

      Törlés
    2. Kedves József!

      Megnyugtatásul, nem írsz rosszul. Minden írónál előfordul, hogy egyes történetei jobban sikerülnek, mások meg rosszabbul. Már sokszor és sok helyen leírtam, hogy minden sikeres szerző mögött egy legalább annyira jó szerkesztő is áll. Minden írót, ahogy más embereket is, a napi lelkiállapota nagyon meghatároz, és ez komoly kihatással van az alkotásra is, ahogy a munkahelyi teljesítményre is. Egy jó szerkesztő az ilyen hiányosságokra rá tud világítani, és a szerző eldöntheti hogy miképp írja át.
      Az e-PUB-nál mindenki a szabadidejéből ad bele az oldal fellendítésebe, ezért nincs lehetőség arra, hogy egy-egy alkotásba mélyebben belenyúljon a szerkesztő, és minden egyes hibát megjelöljön, részletesen megmagyarázza, miért nem jó úgy és mitől lesz jobb. És itt elárulok egy nem is annyira nagy titkot: van olyan szerző az e-PUB-on, akinek nem az elsőre beküldött írása került ki. Azt kell mondjam, elég sok jó történet érkezik be, ahol kizárólag a kivitelezésekkel vannak gondok. Értve ez alatt a nem megfelelő mondatszerkezetek, a túl cizellált leíró részeket, a történet rossz tagolása (hamar elsütésre kerül minden csattanó, és a vége teljesen ellaposodik, vagy eleve lapos maradt végig - száraz tényközlés), a "ne mondd, hanem mutasd" erőteljes hanyagolása, stb. Vagyis csupa olyan amatőr/kezdő hiba, amelyek megvalósítása olykor ösztönösen jól sikerül, de sok gyakorlással kiküszöbölhető. Felhozhatnám példának a saját írásaimat, hisz azokra van a legjobb rálátásom, hogy mennyire nem lehet egyenletes teljesítményt fenntartani, amiért egy író állandóan megkérdőjelezi magát. És ez a megkérdőjelezés nem baj, amíg egészséges keretek között marad. Ha ezt a kétkedést a hibák feltárására és a fejlődésre fordítja, akkor csak jól lehet kijönni belőle.

      Nagyon szívesen válaszolok. Eleve az oldal ezért működik, hogy az ilyen felvetésekre is választ adjon, és a legtöbb kételyt eloszlassa, amennyire tapasztalatunkból telik.

      Üdv:
      Vass Attila

      Törlés
    3. Kedves Attila!

      (Először is elnézést a helyesírási hibáért! Remélem csak egy volt!)
      Igen, olvastam a kezdő és haladó tanácsaidat. Okos.
      Nem tudom, hogy egy mű vajon mikor mondható késznek. Ahányszor újra olvasom, annyiszor módosítok benne. A pályázatra küldöttet azóta már vagy tízszer javítgattam vagy rontgattam. Ki tudja?
      Akkor lesz befejezett, amikor megjelenik nyomtatásban?

      Üdvözlettel, Győrvári József






      Törlés
    4. Kedves József!

      Ha igazán jó író írja a művet, akkor sohasem lesz kész. Ahogyan maga az ember, úgy formálódnak, fejlődnek az általa alkotott művek is. Egy szobor vagy festmény esetében azért látjuk az alkotást befejezettnek, mivel idővel nem lehet újabb millimétereket faragni, vagy újabb ecsetvonással még jobbá tenni. Egy zenemű, vagy egy írott műnél viszont ott az örökös lehetőség a belenyúlásra. De nem csak maga a személy változik, hanem a környezetünk, amely mind hatással van az alkotásra. Másként írtak meg egy történetet Homérosz idejében, másként a közép-, majd az új korban, és egész másként írunk most. Ahogyan húsz vagy harminc év múlva is egészen másként fognak írni.
      Ezért sosem beszélhetünk befejezett alkotásról, maximum is csak elengedhetjük. Még a nyomtatásban megjelent sem befejezett. Erre nagyon jó példa J. Goldenlane újra kiadott Farkastestvér című regénye. Drasztikus változtatások nincsenek benne, de maga a szöveg gördülékenyebb lett az első kiadáshoz képest.
      Én úgy látom, hogy ahhoz, hogy remélhessük, jól írunk, sokat kell(ene) írni és olvasni. Nem utolsó sorban pedig nem csak látni kell, hanem részesének kell lenni az életnek, ami megadatott nekünk.

      Üdvözlettel:
      Vass Attila

      Törlés
    5. Kedves Attila!

      Netalán személyesen ismered a hölgyet?

      Ne haragudj! Lehet, nem ideillő a téma, de nem hagy nyugodni a kérdés, vajon az egészségügyi problémád megoldódott-e. Bár tudom, nem kell Téged szeretni, csak olvasni. Fogékony vagyok az ilyen bajokra, amióta engem is meglegyintett a sötét oldal szele.

      Igazad van az életben való részvételről, de az ember nem élhet meg mindent. Nem irthatja ki fél Budapestet, mert hitelesen akar beszámolni a texasi láncfűrészesben dúló érzelmi válságról. Fantázia. Mint, ahogy a főhős jellemének fejlődése is csak egy művészi illúzió szerintem. Ugyanis egyetlen embert sem ismerek magam körül, akire az igaz lenne. Rám meg pláne nem. Változom ugyan, csak éppen az ellenkező irányba.
      Vagy rossz közegben mozgok?

      Nyugodtan szólj, ha elég belőlem!

      Üdvözlettel, Győrvári József

      Törlés
  13. Kedves József!

    Mondhatni, hogy személyesen. Bár annyira azért nem. Készítettem vele egy rövid interjút egy magazinnak, van egy közös ismerősünk - aki mindkettőnk számára régi barát -, illetve amikor találkozunk az életben, mint régi ismerőst üdvözöljük egymást. Ettől függetlenül a könyvére azért van rálátásom, mert a kedvesem nagyon szereti a könyveit, meg ott voltunk a mostani, december 11-ei könyvbemutatón. :)

    Az egészségügyi probléma nem oldódott meg. A genetikai defektek már csak ilyenek, főleg, ha az ember halmozza, és három markere is erősíti. :) Ahogy az angiológusom szokta mondani, ha az állapotom stabil, stagnál, az már javulás. :)

    Mindent nem lehet megélni. Én se fogom kipróbálni, milyen lehet bedrogozva, vagy hulla részegen tántorogni, mint ahogy az emberi bőr lenyúzását sem űztem, hiába írtam le részletesen egyik novellámban. :) Ezek a területek a fikciós részek a történetekben. Persze a puszta képzeletnél kicsit többre van szükség, nem árt utánajárni dolgoknak, kutatni, hogy az a jelenet, amit a szerző elképzelt, a lehető legjobba hasonlítson a valóságra. Mert egy kicsi valóság minden történetbe kell.
    Főhős jellemének fejlődése. Ezen mindig nevetek. A jellem egy olyan fix pontja az emberi viselkedésnek, ami csak a legritkább esetben változik. Ami egy ember életében változik, az a viselkedése, hozzáállása a dolgokhoz. A jellem marad. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb klasszikus történet pont azért tud megíródni, és a cselekmények azért torkollnak konfliktusba, mert a főszereplő(k) jelleme stabil, statikus. A maga bemerevedett világából egy tapodtat sem akar engedni, vagy nagyon ragaszkodik bizonyos dolgokhoz. Éppen ezért mindent megtesz azért, hogy a jelleme diktálta egyensúlyt visszaállítsa.
    És szeretném, ha a sok emberke, akik a karakterek jellemfejlődését hiányolják (ráadásul legtöbbször novellában!!!), olvassák el mondjuk Paul Bowles-tól az Oltalmazó ég című regényt. De Guy de Maupassant - Egy asszony élete regénye is tanulságos lehet számukra. :)
    Változunk, mind változunk. De a jellemünk meghatározza egész életünket és lényünket.

    Engem nem zavar. :)

    Üdvözlettel:
    Vass Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      Köszönöm a levélváltást. Jelentem beépítettem.
      Mivel a humorbombáimra nem igen reagáltál, csak remélni tudom, hogy a repeszei nem okoztak sérülést. Pontosabban, amit viccként szántam postázni, az úgy is kézbesült.
      Most egy kicsit elhallgatok: A. G. Hawkot próbálok olvasni majd meló után, ha sikerül kommunikációra kényszerítenem az epub formátumú fájlokat.

      Üdv. Győrvári József

      Törlés
    2. Kedves József!

      Semmit nem vettem véresen. :) Amit komolyan veszek, és sérülést okoz, az arra adott válaszaimat senki nem teszi zsebre. :)
      Erre mit is mondhatnék. Talán csak annyit: Ennek nagyon örülök, és remélem, megadja azt a kikapcsolódást, amit egy történettől vársz. :)
      Ha kell, PDF-ben is rendelkezésre tudom bocsájtani. :)

      Üdv:
      Vass Attila

      Törlés
    3. Kedves Attila!

      Sokáig tébláboltam, vajon legyen-e bátorságom véleményt nyilvánítani. Mert ki vagyok én? Ki a francot érdekel a nyöszörgésem?
      De miért ne? Hadd szóljon a hatlövetű! Igaz? Legfeljebb visszalőnek.

      Kétségtelenül jól írsz. Összeszedett, fegyelmezetten szerkesztett. Az érezhetően nagy lexikális tudás szürkesége mögül izgalmasan bújik elő a fantázia színessége. A nem szokványos szó- és jelzős szerkezetek nem hivalkodóak, nem nyakatekertek. Jó érzékkel fogod meg a dolgokra jellemző apró részleteket, bár ezeket néhol egy picit öncélúan soknak éreztem a sztorihoz képest. Mondjuk, azon órákat lehetne vitatkozni, mi a sok, mi a kevés. Mindent összevetve, remélem, egyszer én is fogok tudni így alkotni! Ennyi tömören.
      Más téma: A történetek széttagolásával kapcsolatban kérdezném, hogy ez mostanság követelmény-é. Gondolok itt a 3-4 soronként való tördelésre, amit a kortárs irodalomban felfedezni vélek. Olyan, mintha apró márványlapocskákból kellene összerakosgatnom egy képet, amitől nem gördül a történet, hanem úgy ugrál, mint a hegyizerge szikláról sziklára. Ahhoz hasonlatos érzést vált ki belőlem, mintha az ötszázzal suhanó maglev vonat kényelmében bájologva, hanyatdőlve, italt szürcsölgetve, önfeledten álmodozva egyszer csak rázendítenének a kerekek alattam: takam, takam... takam,takam... takam, takam...
      Vagy ez a novella, mint műfaj, sajátossága?

      Bocsánat, ha sok hülyeséget gagyogok!

      Üdv. Győrvári József

      Törlés
  14. Kedves József!

    Egy szerző mindig örül az ilyen véleményeknek, így én sem tehetek másként, mint örvendezek vala. :) De nagyon. :)
    Igen, tényleg órákon át lehetne vitatkozni azon egy alkotásnál, hogy mi sok vagy kevés benne. Ezek már teljes mértékben szubjektív vélemények tudnak lenni.
    "remélem, egyszer én is fogok tudni így alkotni!" - Erre csak két idézetet írnék:
    "Nem az a lényeg, hogy amikor elkezded, jól tudod-e csinálni. Hanem az, hogy jól akarod-e?"
    "Be kell valljam, nem írok jobbat, mint mások. Még csak nem is írok jobban. Egész egyszerűen más érdekel."

    Történet széttagolása: Nem, ez nem követelmény, hanem egyszerűen az e-könyv készítésekor még nem tudtam, hogyan kell eltüntetni a fölös sorközöket. (PDF-ben elkészítve nagyon szép:), de a letöltésszámlálás miatt azt már levettem a letölthető e-könyvek közül) Ugyanis a történetíráson felül az e-könyv készítését is én magam végeztem. Azóta megtanultam a Sigil programot kezelni, megismertem a korlátait, és rájöttem, professzionális e-könyvet nem lehet vele létrehozni.
    Hamarosan, pár héten belül, elkészítem a megfelelő színvonalú e-könyvet, és frissítem a Smashwords-ön lévőt.
    Mindig is arra törekedtem, hogy az olvasás élménye a lehető legjobb legyen, és ehhez a jól megírt történet nem elég.

    Üdv:
    Vass Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      A téblábolásról jutott eszembe egy kis rigmus:
      "Ha az ember sokat téblábol,
      Sohasem lesz ház a téglából."

      Túl picinyke csöpp vagyok ahhoz, hogy a véleményem hullámokat gerjesszen az óceánban.
      Köszönöm a vigasztaló okosságokat, bár akinek nincs szárnya, sosem fog repülni. Legfeljebb arra a rövid időre, amíg a szakadék aljára ér. Azért állják körbe a szárnnyal rendelkezőket, hátha azok majd magukkal emelik őket is egyszer.

      A viszonylag rövid bekezdések alkalmazását általánosnak látom. Mintha most ez lenne a trendi. Nem kifejezetten az "Időtlenségbe zárva" című kötetre értettem. Apró szakaszokra szabdalják a történetet. Talán azért, nehogy a szerkesztő olvasatlanul a kukába dobja, mivel nehéz elolvasnia a sok sűrű sort? Erről egyébként Te is említést tettél valahol.

      Üdv. Győrvári József

      Törlés
  15. Kedves József!

    :)

    "akinek nincs szárnya" - Erre nem is hoznék fel mást példának, mint Jonathan Livingtsone-t, a sirályt. Ha olvastad a könyvet, akkor tudod miért, ha nem, akkor javaslom. :)

    Bekezdések: Akkor félreértettem. :) Én a sorok közti nagy távolságra gondoltam.
    De akkor nézzük ezt. A szakaszok mértéke függ a gondolatok hosszától. De! Stephen King Az írásról című könyvében a gondolatok megfelelő tagolását (nem pontosan így volt írva, de most sűrítem) a történet ritmikájának, dallamának nevezte. Tehát egy hosszabb gondolatot, amennyiben lehetséges, és az adott szövegkörnyezet engedi, akkor érdemes darabolni. King is kifejtette, hogy a több oldalnyi bekezdések fárasztóak az olvasó számára, míg a megfelelő ritmikával rendelkező szövegkörnyezet kellemes élménnyé teszi az olvasást. Könyvében több példát is említ. Így arra tippelek, hogy a zsáner irodalomban, mint formai sajátosság kezd teret hódítani ez az írásmód. Én igyekszem a magyar órán tanultakhoz igazodni: Új gondolat új bekezdés. Amikor pedig kész vagyok a történettel, megnézem, van-e túl hosszú gondolat. Ha van, akkor következik, mennyire kapcsolódik szorosan a bekezdésen belül minden mondat az alap gondolathoz, vagy mennyire okoz zavart a narrációban mondjuk nézőpontváltásnál. Ha bárhol találok olyat, ami már csak lazán kapcsolódik az induló gondolathoz, akkor megnézem az azt követő mondatokat, és ha teljesen eltér a végére, akkor elválasztom az általam "töréspont"-nak ítélt helyen (vagy a kedves olvasószerkesztő hívja fel rá a figyelmet:) ). De ugyanez igaz fordítva is. Ha azt tapasztalom, hogy írás közben több bekezdésbe írtam a gondolatokat, de azok szorosan kapcsolódnak egymáshoz, vagy a szövegkörnyezetben a nézőpont narrációja úgy jobban érthető, akkor összevonom a bekezdéseket.

    Üdv:
    Vass Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      Köszönöm az okfejtést. Fantasztikus a türelmed, amivel válaszolgatsz. Más már rég elküldött volna a bíííp-ba.

      Üdv. Győrvári József

      Törlés
    2. Kedves József!

      Miért? :)

      Üdv:
      Vass Attila

      Törlés
    3. Kedves Attila !

      A sok nyaggatás miatt. Gondolom...

      Üdv. Győrvári József

      Törlés
  16. Kedves József!

    Kérdésem ironikusan kapcsolódott a nemrég lezárult pályázat témájához. :)
    Én a kérdéseket nem érzem nyaggatásnak. Azt szeretem, ha valaki kérdez, ha valamivel nem boldogul. :) Sokan nem teszik, nagyon sokan nem. Pedig egy "miért"-nek mindig helye van, minden körülmények között. Tény, el lehet veszni a "miért"-ek tengerében, ha pedig nem elég óvatos az illető, bele is lehet fulladni ebbe a tengerbe.

    Üdv:
    Vass Attila

    VálaszTörlés
  17. Kedves Attila!

    Nálad a pont. Nem kapcsoltam.
    Néha úgy éreztem, a beszélgetésünk túl lépett az egyszerű "miért" kategórián. Elnézést, ha ez csak képzelgés volt a részemről. Akkor, amit akartam kérni, már nem is említem.

    Üdv. Győrvári József

    VálaszTörlés
  18. Kedves József!

    Most lehet, én képzelődöm, de mintha az utolsó mondat "lekváros" lenne. :)
    Szóval, csak nyugodtan.

    Üdv:
    Vass Attila

    VálaszTörlés
  19. Kedves Attila!

    Nem tudom eldönteni, a lekvárnak melyik jellemzőjére utaltál. Talán igaz.
    Egyszerűen úgy érzem, ezzel a kéréssel egy idegen embert nem ildomos megtámadnom. Csak egy olyat, akivel már sikerült elmozdulnom a "maga meg ki a csoda" szintről.
    Szóval, szereted a lekvárt?

    Üdv. Győrvári József

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves József!

      A "lekváros" definíciója a gonosz kismalacos vicc óta a "szándékos".
      Én szeretem a lekvárt. :)

      Üdv:
      Vass Attila

      Törlés
    2. Kedves Attila!

      Most jól kiszúrtál velem! Van vagy száz kismalacos vicc, de nem adtam fel. Gondolom a palacsintás lesz a miénk.

      Kedves Lacinak irgum burgum - hogy lehet eredményhirdetés előtt eredményt kérni. Bár engem is kitör a frász a várakozástól. Csak én egyedül vagyok.

      Mehet a kérés ezen a fórumon?

      Üdv. Győrvári József

      Törlés
    3. Kedves József!

      A palacsintás az. :)

      Én teljesen megértem Lacit. Ugyanígy tülkön ülök, amikor egy történetem a pályázat zsűrije előtt hever, és nagyon várom az eredményt. Bár ezt igyekszem megfelelően elrejteni. :)

      Mivel nem tudom, mi a kérés, hát persze. :)

      Üdv:
      Vass Attila

      Törlés
    4. Kedves Attila!

      Tegnap írtam egy egypercest. Az is lehet, hogy másfél perces, vagy kettő. Olyan féloldal körül van. A páromtól kaptam az ötletet hozzá, nem először. Elküldeném valahogy Neked. De nem az lenne a kérésem, hogy elolvasás után értékeld, hanem, írd meg Te is. Ahogy szerinted kellett volna. Ennél jobban semmi sem segíthetne abban, lássam, mit csinálok rosszul. Mit kell előbb, mit később, mi hangsúlyosabb, mi lényegtelen. Hogyan kell jól lendíteni az ostort, ha hangos csattanást akarunk a végére.
      Remélem nem tartod vérlázítónak az ötletemet. Direkt azért választottam egypercest, ne raboljam túlzottan az idődet. Természetesen azt is megértem, ha visszautasítasz.

      Üdv. Győrvári József

      Törlés
    5. Most látom csak: "tülkön ülök". Imádom a szóvicceket!

      Törlés
    6. Kedves József!

      Nem látom akadályát, csak egy dolgot vetítenék előre. Ahogy én megírom, az az én látásmódomat fogja tükrözni, és nem azt, hogyan lehet jól megírni a történetet. És nekem sem mindig sikerül jól lendíteni az ostort. Bizony, vannak olyan történeteim, amelyek nem fognak közönség elé kerülni, mert több időt vinne el az élvezhetővé tétele, mint ha helyette megírnék inkább vagy fél tucat normálisat.
      Tehetünk egy próbát, de nem ígérek semmi jót a végeredményt illetően. :)
      Az Írnom kell mail címére jöhet.

      Üdv:
      Vass Attila

      Törlés
    7. Kedves Attila!

      Elküldtem. A párom meg jól leszúrt, miért dolgoztatlak, amikor biztos van elég bajod anélkül is. Bocsanát, ha igaza van. Csak arra gondoltam, aki szeret írni, az szívesen teszi még, ha ilyen butuska dologról is van szó.

      Üdv. Győrvári József

      Törlés
    8. Kedves József!

      Megérkezett.
      Nem okoz gondot, sem fennakadást. Néha zilált elmémnek amúgy sem árt némi kötelezettség. :) Még a végén szétzüllenék. :)
      Az ilyen rövidke írások korántsem butuska dolgok. Nagyon sokat tudnak adni a komplexebb történetekhez. Magam is számos ilyen kis egypercest írtam.

      Üdv:
      Vass Attila

      Törlés
    9. Hopp, az előző válasz mellé ment.

      Törlés
  20. Kedves Attila!

    Közeleg a szombat. Ha jól emlékszem, akkor hirdetitek ki a végeredményt. Már nagyon izgulunk. :) Tudom, nem illendő érdeklődni az írások felől, de némi infót csepegtetnél arról pl., hogy voltak-e olyanok, amelyek nem feleltek meg, vagy amelyek megérintették a zsűrit? Volt-e sok jó írás és hasonló érdekességek?

    Köszönjük előre is!

    Üdvözlettel:
    Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Laci!

      Reményeink szerint tudjuk az ígért időpontot tartani, bár időközben egyik zsűritagnak volt egy kisebb kalamajkája a gépével, de már elmúlt.
      Az érdeklődésedre kimerítő választ igyekszünk majd adni az eredményhirdetéssel együtt megjelenő pályázatértékelésnél. Ezért kérjük, légy türelemmel, már csak pár nap. :)

      Üdv:
      Vass Attila

      Törlés
    2. Kedves Attila!

      Nem térek magamhoz! Ilyesmi megtörténhet vasárnap este tízkor? Vannak emberek, akik mindig dolgoznak? Sohasem pihennek? Szégyellem magam: én nem ilyen vagyok.

      Üdv. Győrvári József, a lusta

      Törlés
    3. Kedves József!

      Szerencsére, az Írnom kell blog és az e-PUB oldal még csak szabadidős tevékenység, és nem munka. :) És remélem, az is marad. Ha mégis munka lesz belőle, akkor abban bízom, ugyanúgy örömteli lesz, mint jelenleg.

      Üdv:
      Vass Attila

      Törlés
  21. Kedves Attila!

    Természetesen türelemmel vagyunk a pályázat végeredményét illetően, csupán érdeklődnék, hogy várható-e ma eredményhirdetés, vagy csúszni fog kicsit?

    Üdvözlettel:
    Laci

    VálaszTörlés
  22. Mikor tudjuk meg a pályázat eredményét? Üdvözlettel:Tulok Teréz Zalaszabar

    VálaszTörlés